Jeśli prowadzisz ogród, a w nim znajdują się drzewa owocowe, zdecydowanie powinieneś znać zasady ich przycinania. Aby nie wyrządzić niepotrzebnych szkód w trakcie pielęgnacji i przycinania drzew owocowych, należy przestrzegać pewnych reguł. Dzięki nim drzewa będą rozwijały się prawidłowo, a ich kondycja i owocowanie będzie przebiegać podręcznikowo.
Warto, aby każda osoba opiekująca się roślinnością, znała zasady przycinania. Pielęgnacja drzew owocowych to kluczowy zabieg, zarówno dla rozwoju, jak i zdrowia drzew. Jeśli zostałyby one pozbawione opieki człowieka, gałęzie, które tworzą koronę, rosłyby nieregularnie, przez co byłyby czynnikiem spowalniającym wzrost roślin. Gęsta korona drzew nie dopuszcza słońca do owoców, co spowalnia ich wzrost. Wyróżnia się dwa rodzaje cięcia:
-formujące kształt drzewa: stosowane w przypadku młodych drzew, które nie mają więcej niż 4 lata. Przycina się je co rok. Jabłonie skraca się o 40-50 cm, tak samo jak grusze. Wiśnie nie więcej niż 30 cm.
-pielęgnacyjne cięcie, zwane również prześwietlającym: stosuje się przy drzewach, które są starsze i mają więcej niż 4 lata. Celem tego rodzaju cięcia jest wpuszczenie światła do owoców, które przysłania korona drzewa. Bez tego zabiegu, owoce nie będą się prawidłowo rozwijały.
Moment, który wybierzemy na przycinanie drzew, jest kluczowy w kwestii ich rozwoju. W zależności od rodzaju drzewa, może to być zima lub lato. Okres zimowy odpowiedni będzie na przycinanie grusz, śliw i jabłoni. Latem, po zakończonych zbiorach, przychodzi czas na podcinanie wiśni oraz czereśni. Koniecznie należy pamiętać, że każda skrócona gałąź musi zostać zabezpieczona specjalną do tego maścią.
Przycinając drzewa owocowe, koniecznością jest, aby wyposażyć się w odpowiednie narzędzia. Potrzebne będą sekatory, piły i nożyce. Muszą być wyjątkowo ostre.
Wróć do bloga